“מרחב שזז יחד איתך”: נסיה אינגלסיס על יצירת חוויה חומרית־אנושית

ריאיון מיוחד עם המעצבת מאחורי מיצב 'Willful Wonder' של ASUS בשבוע העיצוב של מילאנו

בחלל מרהיב בגלריה Meravigli שבמרכז מילאנו, הציגה נסיה אינגלסיס את Willful Wonder — מיצב שנוצר בשיתוף עם ASUS, המשלב בין חומר, תנועה וטכנולוגיה בשפה עיצובית אינטואיטיבית ועמוקה. העבודה הוצגה במסגרת חשיפת סדרת Zenbook Ceraluminum Signature Edition, וממשיכה את הקו המחקרי המובהק של אינגלסיס: יצירת חללים שמשתנים בהתאם לנוכחות האנושית בהם.

“רציתי שהמרחב ירגיש חי – שהגוף שלך יפעיל אותו באופן ישיר,” מספרת אינגלסיס. “בלי חיישנים, בלי מתווכים טכנולוגיים. תגובה מיידית, כמעט חייתית, בין גוף, חומר ומבנה.”

המיצב כולל כנפיים דמויות חלת דבש, שמגיבות לתנועת המבקרים ומייצרות חוויה כפולה – מצד אחד אינטימית, כמעט עוטפת, ומצד שני מוחצנת ומוגדלת. “כשאת בפנים, התחושה פרטית. את מהדהדת בתוך עצמך. אבל מי שמביט מבחוץ רואה דמות שמתעצמת, מתרחבת, כמעט כמו כנפיים שפורצות החוצה,” היא מתארת.

החוויה הכפולה הזו – בין חשיפה להסתרה, בין פנים לחוץ – מהווה עבור אינגלסיס ביטוי ישיר לשאלות עכשוויות על זהות, נוכחות, ומרחבים משתנים. “היום, יותר מתמיד, הגבולות בין פרטי וציבורי מטושטשים. אני שואלת איך נוכל לעצב חללים שמגיבים למורכבות הזו, שמאפשרים גם שקט וגם ביטוי.”

בתוך כך, אינגלסיס בוחרת לעבוד עם חומרים וטכנולוגיות חדשניות, אך תוך שמירה על מה שהיא מגדירה כ"תגובה חומרית לא אנושית, אלא טבעית". “בכל העבודות שלי, אין צורה סופית. המבנה משתנה – בהתאם למי שנמצא בו, איך הוא זז, איך הוא חווה את הסביבה. החוויה האנושית היא חלק בלתי נפרד מהיצירה עצמה.”

העבודה בשיתוף ASUS אפשרה לה להרחיב את הסקייל ולהפוך את המיצב לאלמנט אדריכלי בקנה מידה כמעט תיאטרלי. "הגוף האנושי לא רק נע בחלל – הוא מפעיל אותו. זה לא עיצוב בשביל להסתכל עליו – אלא כדי לחוות אותו דרך הגוף," היא אומרת.

הכוריאוגרפיה של התנועה בתוך Willful Wonder נבנתה יחד עם צוות רקדנים קבוע שלה. “ההנחיה היחידה שלי הייתה פשוטה: תתייחסו למיצב כאל חליפה אדריכלית – המשך של הגוף.”

באופן טבעי, העבודה של אינגלסיס מהדהדת גם את האובייקט שהוצג לצידה – Zenbook Ceraluminum של ASUS – מחשב נייד שעשוי מחומר מהפכני המשלב קרמיקה ואלומיניום, בדיוק כמו הקונספט של המיצב: חומר שנענה למשתמש, לא להפך.

“אני מתעניינת לא רק בצורה, אלא בשאלה איך חומר יכול להשתנות ולהגיב — ממש כמו שאנחנו משתנים בתוך המרחב הפיזי. אם הצלחנו לעורר תחושת פליאה, חיבור, או תגובה רגשית – זה אומר שהעיצוב עבד.”

בנוסף ל-Willful Wonder, כלל המיצב של ASUS מספר תחנות שדרכן הוזמנו המבקרים לחוות את המחשב כישות חומרית ולא רק טכנולוגית. לצד הדגמים עצמם הוצגו מיצגים קונספטואליים שתרגמו את רעיון קלות המשקל למונחים של תנועה, ריחוף וחומר בתנועה. במנעד יצירתי שנע בין אובייקטים מרחפים, קונסטרוקציות דקות־קו ומשחקים של אור, נבנתה חוויה שבה המחשב כמעט "נשכח" – והופך להמשך ישיר של הסביבה, של הגוף ושל האינטואיציה.

בין אם דרך כנפיים קינטיות, גווני אדמה מוקפדים או חומר מהפכני אחד שמכיל בתוכו אלומיניום וקרמיקה – ASUS הצליחה להפוך את המפגש עם מחשב נייד לחוויה חושית, אנושית ומטא־פיזית כמעט. Design You Can Feel היא לא רק הצהרת כוונות טכנולוגית, אלא חזון חדש למפגש בין עיצוב, חומר ותנועה. כזה שמחייב אותנו לשאול: מהו מרחב, ואיך אנחנו בוחרים לחוות אותו.

אסוס - סלונה דל מובילה
יח"צ אסוס
Dezeen + ASUS + Milan Design Week 2025

אולי יעניין אותך גם...