מעיין בן יונה (צילום: איה ווינד)

יום העיצוב הישראלי מתקיים כיוזמה פרטית זו הפעם השלישית

האירוע, בגן החשמל בתל אביב, יכולל כ 30 מעצבים, ביקורים בסטודיו, סיורים מודרכים, כיתת אמן וסדנאות לילדים

זו השנה השלישית ש'יום העיצוב הישראלי' יתקיים בתל אביב. ההחלטה לכנות את האירוע שמתקיים באזור גיאוגרפי תחום ומצומצם (גן החשמל, תל אביב) ובשיתוף מספר מצומצם יחסית של משתתפים (כשלושים מעצבים ואומנים) בשם סוחף כל כך, היא של מייסדת האירוע, אורי סלע. "היוזמה בבסיסה קמה מתוך חזון לייצר יום בשנה שמסב את תשומת הלב ומאפשר לדבר על עיצוב מקומי ולהנגיש אותו לקהל הרחב" אומרת אורי סלע. "מטרת האירוע היא להעלות למודעות ולתודעה את עצם קיומם של מעצבים ושל עיצוב ויצירה מקומיים ואת החשיבות לתמוך בהם כחלק מסולידריות חברתית ויצירת חוסן חברתי וכלכלי. כולי אמונה, שבכל שנה החזון הזה שהצבתי יהיה ככוכב צפון ויאפשר את הגשמתו".

ללא ספק יוזמה מבורכת. השנה, יתקיים יום העיצוב ב 19 בדצמבר אבל האירוע כולו יתפרש על פני שלושה ימי פעילות (18-20 בדצמבר) שבהם יוכל הקהל לפגוש מעצבים, לבקר בסטודיו, ליהנות מסיורים מודרכים, כיתת אמן וסדנאות לילדים. 

מפת התמצאות באזור גן החשמל, תל אביב (יח"צ)
אירוע קודם של יום העיצוב הישראלי (צילום" יח"צ)

האירוע מתרחש באזור מאוד מסוים בתל אביב מאוד מסוימת. איך, מבחינתך, הוא מייצג את העיצוב הישראלי?

"האירוע קורה בתל אביב משום שזאת נקודה מרכזית שנוחה להרבה אנשים ומשום שמתחם החשמל הוא אזור אורבני אינטימי שמאוד קל ונוח לסייר בו. בחללי הסטודיו עצמם, מציגים מעצבים מכל הארץ ובהם כאלה שיגיעו מחיפה, בנימינה, זכרון יעקב, נס ציונה וישובים נוספים". 

סטודיו מבוע (צילום: ערן תורג'מן)
טליה לובטון (צילום: סטודיו LUVATON)

החזון של סלע הוא למעשה להרחיב את הדיון במיוחד סביב המעצב הבודד, המקומי, זה שקם בבוקר ותופר, חורט, מדביק, נועץ, חותך, לוחץ, מכופף או שורף והכל כדי לייצר פריט בודד אחד. הקושי של המעצבים והיוצרים העצמאיים, כך היא גורסת, גדל ומתעצם על רקע המצב הפוליטי, המדיני, הכלכלי והחברתי ולכן זה הזמן להעדיף את מה שכאן, תוצרת כחול לבן. הדיון סביב עיצוב הוא הרבה יותר רחב מהדיון על הערך האסתטי, ואת הדיון הזה מבקש יום העיצוב להרחיב ולהנגיש לקהל הרחב.

בעלות מלאכה (צילום: טל ברושל)
סטודיו NACHSHON (צילום: סטודיו NACHSHON)

אילו סטודיו יהיו פתוחים לקהל הרחב? 

"סטודיו שהיו פתוחים באירועים הקודמים וכן מצטרפים חדשים שבהם סטודיו BOW, נועה למדן הקיני, VELVART, סטודיו PRAXI, סטודיו MAYBE, דליה סלע, יערה נוסבוים, סטודיו KNOTS ועוד. במהלך ימי הפעילות 8 חללי סטודיו יהיו פתוחים ובהם יתארחו 22 מעצבים".

PRAXI (צילום: נתנאל ישראל)
frill furniture (צילום יח"צ)

כשאני מבקשת מסלע לתת דוגמה לסטודיו מרתקים מדיסציפלינות שונות שיהיו פתוחים לקהל הרחב, היא מציינת את סטודיו הטקסטיל של תמר ברניצקי שבו תאפשר היוצרת להחשף לחדר היצירה ולעשייה האמיתית  שלה. "יש לה בנוסף ספר השראות ששווה להקדיש לו זמן כדי לעיין בו ולקבל השראות מעניינות. נועה למדן הקיני, שמתארחת אצל תמר, מנפחת זכוכית ומתמקדת בניפוח אלמנטים בוטניים מהפנטים" מציינת סלע. "גם בסטודיו של מטריאל גילרז גם יש סדנה יצרנית כך שהמפגש יהיה מאוד אותנטי ומעצים. נטע טסלר, מסטודיו KNOTS, תתארח אצל מעצבת האופנה מאיה בש ליצירת חיבור בין עולמות טקסטיל משני כיוונים שונים של עשייה". 

נועה למדן הקיני (צילום: יהב טרודלר)
תמר ברניצקי (צילום: רועי מזרחי)
סטודיו KNOTS (צילום: תמוז רחמן)

מיהו הקהל שעשוי להתעניין באירוע?

"אדריכלים, מעצבי פנים ושוחרי עיצוב הם כמובן קהל יעד חשוב והם מוצאים את הדרך להגיע בעיקר כי הם מחפשים אירועים כאלה. עם זה, הקהל החשוב בעיני הוא הקהל הרחב, הפרטי, קהל שפחות מודע לסצנה הזאת ומגלה עניין רב ברגע שחושפים אותו אליה".

שעות פתיחה:

רביעי-חמישי, 18-19.12, 10:30-17:00.

ששי, 20.12, 10:00-13:00.

מידע אודות הסיורים, כיתת האמן והסדנאות לילדים בגילאי 6-12: כאן.

מפת הסטודיו תחולק במתחם.

אולי יעניין אותך גם...