שבירת שיאים של סופות, שרפות וטמפרטורות קיצוניות הם אלו שהוו טריגר לתערוכה הטוענת שההבטחה שרק אם נתייחס לערים בהן אנחנו גרים כסוכנות שינוי יהיה לנו סיכוי לעתיד טוב יותר
תערוכה שהיא כולה גרילה תפתח הערב במוזיאון תל אביב
הערב, יום חמישי, 18/7, תפתח במוזיאון תל אביב לאמנות התערוכה 'סולאר גרילה: תגובה בונה לשינויי אקלים'.
בתקופה שבה תופעות אקלים קיצוניות הן בין הנושאים הבוערים בעולם, הולכים ומתחוורים נזקי הקפיטליזם והשפעתם ההרסנית על הסביבה. הגישה המובילה את התערוכה, עוסקת בעיר עצמה ככלי לשינוי ומוצגים בה מקרי מבחן מהערים שיקגו, מסדאר, הונג קונג, לונדון, קופנהגן, שנגחאי, ניו יורק ותל אביב.
אוצרת: מאיה ויניצקי, המחלקה לעיצוב ואדריכלות, מוזיאון תל אביב לאמנות. ייעוץ מדעי: ד״ר אורלי רונן, המעבדה לחדשנות וקיימות עירונית בבית ספר פורטר ללימודי סביבה.
אקלים קיצוני וגז חממה
התערוכה, עליה עובדים במחלקה לעיצוב ואדריכלות בשנה וחצי האחרונות, מתאימה בדיוק לתקופה בה תופעות אקלים קיצוניות (סופות ציקלון, שרֵפות יער, עליית טמפרטורות) שוברות שיאים, וריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה חורג מהערכים שנמדדו אי-פעם. בזמנים כאלה, הולכת ומתחוורת לכל ההשפעה ההרסנית של התיעוש והקפיטליזם על הסביבה ועל האדם.
ההסכמה המדעית קובעת שללא פעולה משמעותית ונמרצת לצמצום פליטות גזי החממה, אירועי אקלים קיצוניים רק יחריפו והעולם ייעשה פחות ופחות ידידותי לאדם ולשאר היצורים החיים בו.
העיר כסוכנת שינוי
רב האנשים לא מקשרים בין הרגלי היומיום שלהם לבין שינויים החלים בסביבתם. החלטות כמו איך להגיע ממקום למקום, כמה ומה לצרוך, היכן לגור, מה לאכול וכיצד לבלות, משפיעות באופן ישיר על כילוי המשאבים ופליטת גזי החממה. חלק גדול מההחלטות הללו מותנה כמובן בסביבה שבה אנו חיים – המרחב, התשתיות וההזדמנויות הגלומות בהם – ולכן יש לראות בערים סוכנות שינוי מובילות בדרך להבטחה של עתיד מקיים.
העיר יכולה להיות מעבדה של התנסות בפתרונות, להפוך לקן רוחש של רעיונות וקרקע פורייה לשיתופי פעולה ויוזמות. התערוכה, עוסקת בעיר עצמה ככלי לשינוי, ומוצגים בה אפיקי פעולה אפשריים בהתאמה לסביבה הגיאוגרפית: כמה מהם מיושמים בימים אלה בערים שונות בעולם, אחדים ייושמו בעתיד, ואחרים יישארו בגדר אוטופיה.
השפעות הרשת
הרשתות החברתיות מוצפות בשנים האחרונות בקריאות לפעולה מחתרתית בנושא, למשל בתחום צריכת חשמל. פעילות כזו – שהיא כמובן מסוכנת ומנוגדת לחוק – מעלה שאלות על ניצול משאבי הטבע, שהם נחלת הכלל. מהלכים כאלה, שראשיתם כתופעת גרילה ברחבי העולם, היו בחלוף הזמן ועם התפתחות הטכנולוגיות המקיימות ל"מוצרי מדף", שהולכים ונטמעים באופן חוקי בשימושי היומיום.
כתבות קשורות בתחום
שישה פרקים
הפרויקטים המוצגים בתערוכה מאורגנים בשישה פרקים (1.5 עד 2 מעלות צלזיוס, סולארפאנק, עיר ספוג, אנטי-ערפיח, גג שמש, גג שמש, בית פסיבי) שכותרותיהם שאולות משדות שיח עכשוויים הרווחים בקרב משרדי אדריכלות פעילים או אדריכלים אוטופיסטים, מתכנני ערים ונוף, אקטיביסטים ומפתחי אפליקציות, מחלקות סביבה של עיריות ברחבי העולם, חברות טכנולוגיה, מעצבי מוצר וסופרי מדע בדיוני.
כל פרק מציג גישה מקצועית – חברתית, פוליטית, סביבתית, טכנולוגית – המקדמת מערכת יחסים שונה עם כדור הארץ שעליו אנחנו חיים.
תכנון העיצוב של התערוכה התרחש במקביל לשלבים המתקדמים של מחקר הפרויקט. מתחילת הדרך היה ברור כי הגישה להצבת תערוכה בנושא הרגיש, העשיר וההטרוגני, על מגוון החומרים העשיר ודרכי תצוגה משתנים, חייבת להיות מותאמת לרוח העניין. בשיתוף עם סטודיו דה-לנגה, תוכננו הסביבות על פי נושאי העל המלווים את הפרויקט.
עד: 15/12.