תמונה: © VG Bild-Kunst, Bonn, 2021. Film still © Hito Steyerl

8 מוזיאונים לבקר בהם ב-2022

ההכנות לשנה הבאה בעיצומן, נראה שההגבלות החדשות בעקבות הקורונה אינן עוצרות את עולם התרבות, אז אילו תערוכות מחכות לכם במוזיאונים החשובים בעולם?

MoMa / New York

אחד המוזיאונים המפורסמים בעולם ה-MoMa שם את אור הזרקורים על נשים יוצרות. כחלק מהתערוכות הצפויות בשנה הבאה, תפגשו בתערוכה שמציגה סדרת צילומים של נשים אמניות שבוחנת דרך 100 שנות צילום את הקשר בין צילום לפמיניזם והשימוש בו ככלי להתנגדות. תערוכה נוספת בין כותלי המוזיאון היא תערוכתה של האמנית השוויצרית מרט אופנהים, שמאגדת יותר מ-200 עבודות שלה. זהו מבט רטרוספקטיבי על עבודותיה מששת העשורים האחרונים עם חפצים נועזים וסוריאליסטים, כשהמוכר שבהם, כוס התה הפרוותית המפורסמת.

www.moma.org

תמונה:Meret Oppenheim. X-Ray of M.O.’s Skull Hermann and Margrit Rupf Foundation. Kunstmuseum Bern.
הסט הפרוותי, תמונה: Meret Oppenheim. Object (Objet). 1936 The Museum of Modern Art, New York.

Design Museum / London

מוזיאון העיצוב הלונדוני מארח השנה תערוכה של המעצב האנגלי אינקה אילורי. עבודותיו של אילורי מחיות את המרחבים הציבוריים עם עיצוביו השובבים. התערוכה משלבת השראות מטקסטיל אפריקאי מילדותו ואת דפוסיו הגיאומטריים הצבעוניים. עוד מעצבת אנגליה שמקבלת במה היא ב'טני וויליאמס, מעצבת אופנה שנוגעת ביצירותיה בסוגיות חברתיות, קהילתיות וסביבתיות. עוד תערוכה מסקרנת חוקרת את תנועת הסוריאליזם והשפעותיה ב-100 השנים האחרונות. בין ריהוט, עבודות גרפיות, צילום ואופנה, היא תציג עבודות של מיטב היוצרים הקלאסיים והעכשוויים ברחבי העולם. מה הקשר בין כדורגל למוזיאון עיצוב? תערוכה חדשה תיבחן את תחום העיצוב בספורט הפופלרי והנפוץ ביותר בעולם, החל מעיצוב גרפי של הקבוצות ועד לתכנון אצטדיונים חדישים.

https://designmuseum.org

תמונה: Matt Alexander/PA Wire
תמונה: יח"צ

Stedelijk Museum / Amsterdam

מוזיאון העיצוב Stedelijk באמסטרדם מתיישר עם המגמה הירוקה המובילה בתערוכה שמציגה את יצירותיהם של מעצבים שנרתמים להתמודדות עם המשבר הסביבתי. פלסטיק מאצות ובדים וריהוט ממחטי אורן, העבודות השונות מציגות חשיבה מחודשת על חומרי גלם. עבודות שמתמקדות בהפיכת פסולת לחומר חדש ואיכותי, שימוש בחומרים טבעיים לפונקציות חדשות או העלאת המודעות לנושא אצל הצרכנים. תוכלו להיחשף לעבודותיהם של מעצבים צעירים, ביניהם הישראלית שחר ליבנה, לצד מוצריהם של חברות גדולות בשוק כמו איקאה וויטרה. לצידה, תערוכה אחרת מציגה את עבודותיה של האמנית הגרמניה, היטו שטיירל, מהדמויות המשמעותיות והמשפיעות באמנות העכשווית. על הגבול שבין קולנוע ולאמנות חזותית עם יצירות שעוסקות בנושאים הבוערים של זמננו, היא משתמשת באמנות ככלי לביקורת, בעבודות צורמות שגורמת לנו לחשוב מחדש על תפקידנו ותרומתנו במציאות שסובבת אותנו.

https://www.stedelijk.nl/en

תמונה: © VG Bild-Kunst, Bonn, 2021. Film still © Hito Steyerl

Vitra Design Museum / Germany

בעיירה קטנה בגבול בין גרמניה ושוויץ ממוקם לו מוזיאון ויטרה. לצד האוסף המרשים עם פריטי מפתח ואבני דרך מעולם העיצוב, המוזיאון אוצר תערוכות מתחלפות. הפעם, התערוכה מוקדשת כולה לחומר ששינה את חיינו ונמצא כיום בכל מקום סביבנו – הפלסטיק. בזכות גמישותו, רבגוניותו וייצורו הכלכלי, זהו חומר גלם פופולרי בקרב מעצבים רבים לאורך עשרות שנים. התערוכה עוסקת סביב הפלסטיק, השפעותיו והאתגרים הנוכחיים שהביא עימו, עם פרויקטים מחקריים ועיצוביים עדכניים שעושים שימוש חדש בו לעתיד ירוק יותר.

https://www.design-museum.de

פריטי מפתח, צילום: יח"צ Vitra Museum

Moco Museum / Amsterdam

לראשונה באירופה, חלל תצוגה מוקדש לאמנות ה-NFT, התופעה שהולכת ומתחזקת בקצב מסחרר. בתערוכה בשם 'העתיד החדש' אספן אלמוני מהגדולים בתחום העונה לשם 33, מציג מבחר עבודות נדירות שמבטאות את עתיד האומנות הדיגיטלית. לצד התערוכה, שיתוף פעולה עם האמן הדיגיטלי והמוזיקאי DJ Don Diablo שהוליד פרויקט מיוחד, מעין אובייקט מסתורי היברידי, פיזי ודיגיטלי כאחד.

https://mocomuseum.com/plan-your-visit/

Museum Fur Gestaltung / Zurich

בתערוכה שרצה בימים אלה עד אמצע שנה הבאה, צמד העיצוב Formafantasma, חוקר את תעשיית העץ העולמית ואת תפקיד העיצוב במשבר האקלים. תערוכה שמגשרת בין מדע, הנדסה ועיצוב עם גישה חלוצית ורב-תחומית. תערוכה אחרת במוזיאון, קוראת לנו לחשוב על היחס שלנו אל הטבע וחוקרת את הפוטנציאל החבוי בצמחים דרך חמישים פרויקטים בינלאומיים.

https://museum-gestaltung.ch/en/

Gavin Munro, The Edwardes Chair, תמונה: Full Grown
יופיים של הצמחים, תמונה: Omar Nadalini

Design Museum / Helsinki

התערוכה שצפויה להיפתח בחודש הבא עוסקת באחד ההיבטים המשמעותיים בתהליך ייצור הטקסטיל, הצביעה. טכניקות הצביעה השונות לוקחות אותנו למסע בראשית ההיסטוריה האנושית וממשיכות ומתפתחות עם הצרכים המשתנים ללא הרף והטכנולוגיות המתקדמות של ימינו. תוך כדי שימת דגש על מקורם של החומרים, ייצור בר קיימא ומחזור, האם צביעה בת קיימא יכולה באמת להשתלב בחיינו?

https://www.designmuseum.fi/en/

Cooper Hewitt / New York

תערוכה עדכנית ומסקרנת נפתחה החודש במוזיאון הניו יורקי האהוד. התערוכה בשם 'עיצוב וריפוי: תגובות יצירתיות למגיפה', בוחנת את תפקיד העיצוב בעת משבר. בזמנים קשים נחשפים הפערים ומתגלות דרכים חדשות לייעל ולטפל בבעיות קיימות. ציוד מגן, פוסטרים פוליטיים, מכשירים רפואיים ושירותים קהילתיים, התערוכה מאגדת את עבודותיהם של יוצרים שונים כתגובה למגיפת הקורונה. מעצבים, מהנדסים, אמנים ורופאים, שנרתמו כדי לעזור, להביא שינוי וליצור חידושים עיצוביים שעונים לצרכים המשתנים.

https://www.cooperhewitt.org/

אולי יעניין אותך גם...