את לא לבד! מחאת הסטיקריות לקראת יום המאבק באלימות נגד נשים שחל מחר (צילום: @hastickeriot)

20 ב 2020: עוצרים את הספירה ביום המאבק באלימות נגד נשים

הן נמצאות מסביבנו אבל שקופות, הן זועקות לעזרה אבל אילמות, הן זקוקות לחיבוק אבל אף אחד לא באמת נוגע בהן. אם יש פה למעלה מ 200,00 כאלה, זה סימן שמשהו פה מסריח

לקראת יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים שיצוין מחר, יום רביעי, 25/11, מצאנו ברחבי הרשת לא מעט פעילויות שנועדו להציף את הבעיה הכאובה ולהעלות את המודעות לגביה. באייטם דומה שכתבנו בדיוק היום בשנה שעברה, ציינו שעל פי הנתונים של ויצו, רק בישראל, חיות למעלה מ 200,000 משפחות נפגעות אלימות וכך, למעלה מ 200,000 נשים בישראל, חשופות מדי יום למגוון פרקטיקות של אלימות: פיזית, מינית, רגשית, רוחנית, כלכלית.

(צילום: Engin Akyurt / Unplash)

בינתיים, ממש לאחרונה, דיווח האו"מ על עלייה של 20% במקרי האלימות המשפחתית והמגדרית ברחבי העולם מאז תחילת משבר הקורונה. בימים טרופים אלו, בעוד שרובנו מסתמכים על הבית כעל מקום המקלט הבטוח שלנו, שיגן עלינו מפני איום הוירוס בחוץ, ישנם בתים שבהם קורבנות לאלימות והתעללות במשפחה מוצאים עצמם לכודים 24 שעות באותו חלל עם התוקף שלהם. נסו לחשוב על כמה בני אדם מדובר. אם נלביש את הנתונים על המספרים כאן בארץ, הרי שרק מאז השנה שעברה, חל גידול של כ 40,000 בני אדם שהצטרפו, בעל כורחם, למעגל האיום הזה.

בארץ, כמו בעולם, לקחו ארגונים, עמותות, רשתות חינוך ואנשים פרטיים, אחריות ויזמה והם פועלים במלוא המרץ למען העלאת המודעות לבעיה הקשה. הנה כמה מהאירועים שתוכלו לקחת בהם חלק:

(צילום: Sydney Sims / Unplash)

לא תרצח – הסטיקרים

גלריית החלונות 3X3 לאמנות חברתית, יזמה פעילות חלונות אמנותית בכיכר אתרים שבמסגרתה הודבקו מעל דלת הכניסה לקולוסיאום, מדבקות לבנות תחת הסיסמא 'לא תרצח'. המדבקות, שיופיעו ב 5 שפות (עברית, ערבית, אמהרית, רוסית, אנגלית), יצטרפו ל 20 צילומים מעובדים ו 20 השמות של מי שנרצחו השנה שיודבקו, יחד עם תיאור מקרי הרצח, על גבי החלונות. 

"תקופת הקורונה וכל הנושאים שהיא מציפה, מהווה קרקע פורייה ליצירתיות כשאפשרות ליצור ולהביע" אומרות ליהי גרסטנר ומיכל שפירא, בעלות הגלריה "בעיית האלימות נגד נשים התגברה בתקופת המשבר, והרגשנו שאנחנו לא יכולות להתעלם ממנה. זאת מחויבותנו כנשים לזעוק את מה שאותן נשים כבר לא יכולות, בכדי למנוע את הרצח הבא".

על זגוגיות הפוסיקט לשעבר. היום - חלל למיזמים חברתיים (צילום: ליהי גרסטנר)

בנוסף למדבקות על גבי המבנה, הודבקו על גבי המדרגות המובילות אליו שלל סטיקרים שעליהם סיסמאות כמו 'לא תאנוס', 'לא תטריד' ו'לא תתקוף'. על הדבקה, שחלקה יתבצע בלייב, יהיו אחראיות חבורת הסטיקריות – קבוצת נשים הפועלת במרחב הציבורי על ידי הדבקת סיסמאות נגד אלימות כלפי נשים ברחבי הארץ. 

התוצאה (צילום: ליהי גרסטנר)

לא תרצח – הסרט

עוד ביזמת גרסטנר ושפירא, הופק סרטון בשיתוף ידועניות, גם הוא תחת הכותרת 'לא תרצח'. בסרטון, מופיעות 22 נשים מכל מגזרי החברה בישראל, המקריאות בעברית וערבית את שמות הנרצחות מתחילת השנה וכן טקסט הקורא להעצמה נשית וחיסול התופעה.בין הנשים המופיעות בסרט: אסתר רדא, נינט טייב, גליה אלבין, דפנה לוסטינג, קיי לונג, ליהי לפיד, פותנה ג׳אבר ומירה עווד.

״אחת לשבועיים, עוד מישהי מאיתנו נרצחת. אישה ועוד אישה ועוד אישה…" כך מתוך הסרטון "רצח נשים בישראל, הופך להיות יותר ויותר לגיטימי. רק אנחנו יכולות להפסיק את הטבח הזה. לנער את האדישות. להרוג את התופעה. אלימות נגד נשים הורגת אותנו. אבל לא משתיקה אותנו. אישה ועוד אישה ועוד אישה….די לרצוח אותנו״.

הידועניות המשתתפות בסרט (צילום: עומרי לוי)

"ליהי פנתה אלי לצורך קידום המודעות לנושא החשוב" אומר משה אברמוב (@moshe_avr), מי שאחראי להגיית הרעיון,קיבוץ הידועניות וקידום הסרט "החלטנו להכין סרטון חזק ועוצמתי עם מגוון נשים חשובות בתחומן שהתנדבו במהירות ובשמחה למטרה הכה חשובה. כל אחת הקריאה את שמות הנרצחות מתחילת השנה וכן טקסטים המתארים את המצב האבסורדי אליו נקלענו. וכך, בעריכתם המופלאה של אור ועומרי (צילום ועריכה: עומרי לוי omri_levi@ ואור רוזנברג @oart_tlv / צילום סטיקריות: ארטיום דובינסקי), נוצר הסרטון שהוא לא פחות מאגרוף בבטן".

הסרטון 'לא תרצח', הופק לרגל השקת המיצג האמנותי בכיכר אתרים בשיתוף פעולה עם עיריית תל אביב-יפו, בנק הפועלים, קרן ההשקעות Jtlv ורשת מלונות בראון. הוא יוצג לצד המיצב בתאריכים 24-27/11/20.

עדיין לא מנויים לניוזלטר של LEGIT? זה בדיוק הזמן להקליק

איננה עוד

במקביל, תוצג ביום רביעי ערב, ברחבת כיכר הקולוסיאום, עבודתה של קרן גולדשטיין 'איננה עוד' – מיצב מחאה העוסק באלימות נגד נשים שבו מוצגים בגדים מקוריים של נשים ונערות שנרצחו על רקע מגדרי.

עדות מצמררת לנרצחות (צילום: יח"צ)

הלב כואב

יזמה נוספת היא זו של עמותת 'ל.א. לאלימות נגד נשים' שקידמה, לקראת היום החשוב הזה, שני פרויקטים. האחד, סינגל הנושא את השם 'כאב', של ילדה שחוותה אלימות בילדותה. והשני, שיתוף פעולה בין העמותה לבין ADIKA תחת הסלוגן "I’VE GOT THE POWER TO SAY NO MORE".

הסינגל, של היוצרת לילך שיר, נכתב לזכרן ולמענן של 20 הנשים שנרצחו בישראל מאז תחילת שנת 2020. בילדותה, הכירה שיר מקרוב את תחושת חוסר האונים. "אף פעם לא ידענו מי יחטוף כי צחק חזק מדי, שיחק והפריע מדי או לא עשה מספיק" מספרת לילך שיר "וכשהיד הרמה לא בהכרח קשורה למה שעשית או לא עשית, הלקח שאנו לוקחות איתנו לחיים הוא שאנחנו תמיד לא בסדר, לא מספיק טובות ושהיחס הזה מגיע לנו. כך, אנחנו ממשיכות את המעגל המסוכן של חיפוש אחר אותה אהבה אלימה, רגשית או פיזית, בבני הזוג שלנו".

צייר לי חולצה

החולצה, שעוצבה גם היא במטרה להעלות ולהגביר את המודעות הציבורית, קיימת במהדורה מיוחדת ומוצעת למכירה באתר תמורת 49 שקלים כשכל ההכנסות יועברו ישירות לעמותה. "הפעילות עם העמותה, היא חלק בלתי נפרד מהתוכנית האסטרטגית של החברה, שחרטה על דגלה לתרום לקהילה" אמר רועי הסל, מנכ"ל עדיקה "החיבור עם העמותה, מעניק לנו את האפשרות גם להעלות את המודעות לנושא שנמצא בכותרות בתקופה זו יותר מתמיד, גם לתמוך מנשים שחוות אלימות וגם לתרום כספית לעמותה".

ורדית דנציגר, מנכ"לית עמותת 'ל.א. לאלימות נגד נשים' מסרה שבתקופת הקורונה אנו עדים לעליה במקרי האלימות במשפחה. "לצערנו הרב, נשים חוות טרור שמתגבר עקב לחץ כלכלי והשהיה הרבה בבתים. חשוב לנו להעביר להן את המסר שהן לא לבד בתקופה הזו ושהן יכולות לפנות לקו החירום של העמותה". 

הדוגמנית והשחקנית נאיה פדרמן

עזרו להם לעזור להן

רבים מאיתנו הרגישו לא פעם שמישהי סביבנו זקוקה לעזרה, אך לא ידענו איך לסייע לה. תנועת הנשים נעמ"ת, הוציאה לאחרונה סדרת סרטונים המעודדים את הציבור לפנות לקו החם שלה (9201*) ולדווח על כל חשש לגבי מישהי בסביבתכם הסובלת מאלימות. בסרטונים, שביים שגב גרשון תחת הכותרת 'שומר/ת אחותי', מופיעים ידוענים לא מעטים שבהן: יעל בר זוהר, דין מירושניקוב, מורן אטיאס, דנה פרידר, רועי אסף, סנדרה שדה, מגי עזרזר וליטל שוורץ. 

בעמוד הפייסבוק של התנועה, כתבה חגית פאר יו"ר נעמת שנשים ממשיכות להירצח וזה לא מזיז לממשלה הזאת- הן שקופות לנבחרי הציבור. "מצד אחד, השרים מגנים ומבקרים במקלטים לנשים מוכות, ומצד שני מתמידים בסירובם להעביר תקציבים שהובטחו למאבק באלימות נגד נשים" כתבה פאר "אף אחד מהם לא דופק על השולחן ודורש את התקציב שהממשלה עצמה אישרה כבר בשנת 2017. אנו עדים לעלייה של מאות אחוזים בפניות לקווי החירום מאז פרוץ הקורונה. הלחצים הכלכליים והנפשיים מחריפים את המצב במשפחות הסובלות מאלימות, אבל כנראה שאותן מאות אלפי נשים שקופות לנבחרי הציבור, הן לא חזקות מספיק כמו אוכלוסיות אחרות שכנראה שמקבלות תקציבים גם בלי להירצח״.

ככה זה נראה (צילום: גל אברהם, תיעוד מבצעי מד"א)

כלואה

'כלואה' היא סדרת הדרמה של ארגון ויצו ישראל שלא תראו ב HOT אבל משודרת כל ערב בבית של השכנים. ויצו, בשיתוף חברת HOT, משיק היום קמפיין יוצא דופן לציון היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים, שחל מחר. במרכז הקמפיין, סדרת דרמה חדשה לכאורה שתשקף את המציאות היומיומית של מאות אלפי נשים וילדיהן, נפגעי אלימות.
הפרומו של הסדרה, מציג משפחה ישראלית "נורמטיבית" שמתמודדת עם קשיי הקורונה. שורה של אירועי אלימות מתרחשים בין בני הזוג, גיא לואל ויאנה יוסף, אבל איש מהסביבה הקרובה לא פועל לעזור. היום, מבינים שמדובר בפרומו לסדרה שלא תעלה לאוויר, אבל עבור 200,000 נשים בישראל ויותר, עלילת הסדרה היא מציאות יום יומית. שרק הולכת ומסלימה בויצו מבקשים מהציבור "להוריד את הסדרה מהמסך" ולפנות לקו הייעוץ והסיוע 3980*.

בנוסף, מעלים בויצו סדרת כרזות לציון יום המאבק באלימות נגד נשים. "השנה, אנו מציינות את חודש המאבק באלימות נגד נשים עם מאות אחוזים יותר" כתוב בעמוד הפייסבוק של הארגון "מאות אחוזים יותר פניות לקווי הסיוע, מאות אחוזים יותר דיווחים ומאות אחוזים של עלייה במקרי האלימות נגד נשים בישראל, בעקבות משבר הקורונה. ממשלת ישראל סגרה 200,000 נשים עם בן זוג מתעלל בביתן ללא פתרון ואת המחיר הן משלמות בדם, מאז תחילת השנה ועד היום נרצחו 20 נשים בישראל. ויצו קוראת להקמת רשות לאומית למניעת אלימות במשפחה כבר עכשיו!!!"

כמה נשים? (יח"צ ויצו)
לא רואות את האור (יח"צ ויצו)

בלי רחוב על שמן

'שוברות קירות' ישברו העבר שתיקה כשיתיחו בכולנו את השאלה "היכן מונצחות הנשים שלא ישובו עוד?!". לדבריהן, אף אחד לא קורא רחוב על שמן ואין אנדרטה לזכרן. עוד כותרת בעיתון וממשיכות הלאה. כל פעם מחדש. לפני שנתיים, בכעס ציבורי אדיר, שבתנו ויצאנו למחות על אוזלת היד בכל הנוגע לאלימות כלפי נשים. השנה, החלטנו לקחת בחזרה את המרחב הציבורי, באותו מקום בו צעדנו אז, ולהחליף את השם של שדרות רוטשילד לשדרות הזיכרון!.

הערב, יתקיים טקס לזכר קורבנות האלימות המגדרית. נשות 'שוברות קירות' יקריאו עדויות, ידליקו נרות, ויתקינו לוחית זיכרון גדולה ומרשימה, כדי שכל מי שיעברו מעתה ב"שדרות הזיכרון", יזכרו את אלו שאבדו ולא ישובו.
יום שלישי, 24/11, 19:30, שדרות הזיכרון 106 תל אביב יפו (לשעבר שדרות רוטשילד 106).

איפה הן? (יח"צ)

אין מחילה

רשת עמל יצאה ביוזמה בבתי הספר שלה תחת הכותרת 'אלימות מינית – אין קבלה ואין מחילה'. התלמידים עיצבו סטיקרים המביעים את עמדתם נגד אלימות מינית, התנהגות לא שוויונית לנשים והצורך לא לעמוד מנגד. בין מאות הסטיקרים שנכתבו ועוצבו על ידי התלמידים: נשים הן לא חפצים, זה שהיא שיכורה זה לא אומר שהיא מסכימה, תחשוב שאתה במקומה ועוד ועוד. הסטיקרים אוגדו לקולאז'ים שהודפסו כפוסטרים והופצו בבתי הספר במטרה לעודד שיח על הנושא. ותתקיים פעילות סביב הסטיקרים כאשר התלמידים יתבקשו לקיים שיח בנושא.

פוסטר סטיקרים נגד אלימות (יח"צ)
ועוד אחד (יח"צ)

נשים קץ לאלימות

עיריית הרצליה מציינת את החודש הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים, כשהמסר העיקרי הוא "לא מפנים את המבט, נשים קץ לאלימות". 

בין האירועים שיתקיימו בעיר: הצבת שלוש אנדרטאות שעליהן כתובים שמות הנשים שנרצחו בשנה האחרונה, הצבת עמדת זיכרון בבניין העירייה, תליית פלקטים וחלוקת סטיקרים תחת הכותרת 'נשים קץ לאלימות' ו'סיירת הלב' שתלווה  נשים הסובלות מאלימות ומעוניינות לפנות למשטרה כדי למסור עדות. בנוסף, במטרה לעורר את תשומת לבם של צוותי הגנים בעיר, עירוניים ופרטיים, תועבר להם, לראשונה בעיר, הרצאה מקצועית "זה הילד שבך" על זיהוי סימני אלימות במשפחה ולאן לפנות כשמתעורר חשד לכך. שיחות ודיונים יתקיימו בחטיבות ובתיכונים.

באתר העירייה, אפשר להתעדכן בהרצאות זום: 'החיים שאחרי' של ליאת סלה, אחותה של מיכל סלה ז"ל שנרצחה על ידי בעלה; הרצאת זום 'חיה בתוכי' של ניר אלימלך, אחיה של  ענת אלימלך שנרצחה על ידי בן זוגה לפני  יותר מ-20 שנה; המיזם 'אני לא בובה של סיפור', סיפורים, תמונות ומידע על אלימות נגד נשים בשילוב סיפורים אישיים, יעלה בדף הפייסבוק של מינהל  נשים. עוד העניקה עיריית הרצליה חסות לפסטיבל הסרטים Docu-TV, במסגרתו יוקרנו שלושה סרטים העוסקים באלימות כלפי נשים מהיבטים שונים. ההקרנות ילוו בהרצאות של הבמאים. לתושבות ותושבי העיר הסרטים הם ללא תשלום.

מדבקת נשים קץ לאלימות (יח"צ)

זה נגמר במעשים

מיזם עירוני נוסף, הוא של עיריית כפר סבא שהקימה קיר אמנות תחת הכותרת 'זה מתחיל במילים ונגמר במעשים'. הקיר, שיחשף מחר ב 17:30, יום המאבק הבין-לאומי באלימות נגד נשים ברחבת היכל התרבות בעיר, יחשוף 20 יצירות אומנות שנוצרו בהשראת ציטוטים של נשים קורבנות אלימות. "מה המשטרה כבר תעשה?" ,"הוא לא היה מרשה לי לצאת לעשר דקות מהבית", "חששתי לחיי ומסביבי אף אחד לא ידע", "הרגשתי כאסירה בביתי שלי".

ורד ברודנר (צילום: שגיא חיון)

"מוטלת עלינו האחריות, כחברה, לשים סוף לאלימות, לשנות את השפה בה אנו מדברים, להעניק מערך תמיכה לנשים ולהוביל שינוי, יחד עם דור העתיד שלנו" אמר ראש העיר כפר סבא, רפי סער "את הקמפיין העירוני מובילים תלמידות ותלמידים מהעיר כשבמסגרת מיזם האומנות, מזומנים גם תושבי העיר להביע את רגשותיהם ולהדליק נר לזכר הנשים שנרצחו השנה על ידי בני זוגן. זה הזמן שלנו לומר די לאלימות, על כל גווניה".

תרזה חורין קרגולה (צילום: שגיא חיון)

הכי חם בגיהנום

העמוד הרשמי של מרחב צפון-מערב, במינהל קהילה של עיריית תל-אביב-יפו, מזמין אתכם להירשם להרצאות הבאות:

24.11, יום שלישי, 19:00
העיתונאית שרון שפורר מ"המקום הכי חם בגיהנום" על מאחורי הקלעים של כמה מפרשות התקיפות המיניות הגדולות שנחשפו בשנים האחרונות. להרשמה: https://www.coing.co/u/77ea9724e7

25.11, יום רביעי, 11:30
יונינה פלמברג, מנהלת תחום חינוך במגזר הדתי והחרדי, בהרצאה 'אצלנו זה לא קורה – פגיעה מינית בקהילות אידיאולוגיות'. להרשמה: https://www.coing.co/u/19397ff901
25.11, יום רביעי, 19:30
יעל שרר, סופרת, במאית ואקטיביסטית נפגעת עבירות מין בילדותה, מרצה על יציאה מסיפור אישי לאקטיביזם חברתי. להרשמה: https://www.coing.co/u/ee4b562b12
26.11, יום חמישי, 19:00
מיכל גרא מרגליות, מנ"כלית שדולת הנשים, על השפעת הקורונה על נשים, להרשמה: https://www.coing.co/u/2bc989d0f0
27.11, יום שישי, 10:00
עו"ס אנדריי גור, בהרצאתו 'בין הורים לילדים – לדבר גבריות ומיניות עם ילדים'. להרשמה: https://www.coing.co/u/d97c213815
29.11, יום ראשון, 11:30
עו"ס תמר דהאן בהרצאתה 'למי קראת רוצחת? מכלא ההתעללות ועד בית סוהר 'נווה תרצה'״. להרשמה: https://www.coing.co/u/34c230e640
לא עוד (יח"צ)

אולי יעניין אותך גם...