במהלך חודש אוגוסט תחזור בסערה לסינמטק חגיגת אנימציה פרועה ומרגשת שחוגגת את מיטב עשיית האנימציה והקומיקס המקומית והעולמית
ה'מאסטר שף' של האנימציה, פסטיבל 'אנימיקס 2022' יוצא לדרך
הפסטיבל השנה ייפתח בסינמטק בין ה-9-13 לאוגוסט ולאחר שנים ארוכות בהן דודו שליטא תפקד כאוצר הראשי, נכנס לנעליו האנימטור הצעיר בן מולינה שסיים רק לפני שנתיים את לימודיו במחלקה לתקשורת חזותית בשנקר וכבר גרף הצלחה ענקית על סרט הגמר שלו 'חצי סבא'. "דודו שליטא הוא אחד הגיבורים שלי. הוא יצר אנימציה בישראל לפני שמישהו בכלל חלם על האופציה לקיים פה תעשייה", הוא מספר לנו. "בעשרים השנים האחרונות הוא הגה ופיתח את תחום האנימציה בפסטיבל. יש לי נעליים ענקיות למלא ובעיקר הרבה מה ללמוד, ואני מרגיש תחושת אחריות גדולה מאוד. זו חרב פיפיות שמצידה האחד ישנה חרדה לעמוד ברמה הגבוהה ובציפיות שדודו הותיר, ומצד שני הזדמנות ענקית להמשיך ולבנות על גבי הקיים ולנווט את הפסטיבל למחוזות חדשים".
"התחום לא הפסיק להשתנות מהיום שהוא נוצר, אבל כן שמר על עקרונות מסוימים. האנימטור חייב לדעת קצת מכל דבר – סטורי טלינג וציור אבל גם פיזיקה, ביולוגיה, אנטומיה ותכנות. הוא חייב להתעדכן בכלים החדשים מהחשש להישאר מאחור ולפתח תלות בכלי אחד. הרבה אנשים נוטים לחשוב שהמחשב פתר את כל הבעיות של האנימציה אבל זה רחוק מלהיות נכון".
זאת השנה השנייה שהפסטיבל מזניק את הלופאתון – האקתון האנימציה הישראלי, במסגרת הפסטיבל. "אפשר להגיד שזה 'המאסטר שף' של האנימציה", מסביר מולינה. "חמישים אנימטוריות ואנימטורים מגיעים בבוקר לפואייה של הסינמטק עם כל הציוד שלהם מהבית – מחשבים, עפרונות צבעוניים, מצלמות, בריסטולים ואפילו כיסאות אורטופדיים. מרגע ההזנקה וקבלת המשימה יש להם שמונה שעות בלבד לתכנן ולהפיק אנימציית לופ קצרה. כמו במאסטר שף, בסוף התהליך חבר שופטים, בכירים בתעשייה, יקבע מי הזוכה. ההזנקה תתקיים ביום רביעי, 10.8, בשעה 10:00 בבוקר, בואו לראות את זה קורה!"
בין שלל האירועים בפסטיבל ביניהם תיערך מחווה מרגשת לג'קי לרגל 60 שנה למדור "הציור לילד", והוקרה ליקיר הפסטיבל זאב אנגלמאיר, תתקיים גם הרצאה של היוצרת טל קנטור על סרטה הקצר החדש 'מכתב לחזיר' שזכה עכשיו בפרס לסרט האנימציה הטוב ביותר בפסטיבל הקולנוע ירושלים 2022 ונוצר בטכניקה ייחודית המשלבת אנימציה מסורתית (צבע על נייר) יחד עם צילום וידיאו ושחקנים חיים ועוסק בזיכרון השואה מזווית אחרת. "עלמה, גיבורת הסרט, שחולמת את חלומה לאחר מפגש עם ניצול שואה בבית הספר, לא חייבת להיות קשורה באופן משפחתי לזוועות המלחמה הזו – היא בסך הכל תלמידה שמעבדת בתת המודע שלה את מטען המורכבות הגדולה שמביא איתו הנושא הזה", מספרת לנו קנטור. "זה בעיניי העניין בזיכרון קולקטיבי, שאולי הצד הפחות מדובר בו, הירושה של הסיפורים, של הטראומה, הוא הפן הפחות מילולי. הצד שמפנים מעכל ומעבד, חווה תהליך רגשי מאוד עצמתי שיש לו גם השלכות על תפיסת המציאות של בני הדור הצעיר. זה משהו שהיה לי חשוב להביא לידי ביטוי בסרט". הסרט הוקרן בבכורה בפסטיבל האנימציה החשוב בעולם 'ANNECY' (צרפת), זכה בפרס המצוינות בפסטיבל האמנות הדיגיטלית של יפן וכן בפרס סרט הביכורים הטוב ביותר בפסטיבל האנימציה הנחשב של זאגרב. 'מכתב לחזיר' גם מועמד לפרס אופיר 2022 לסרט הקצר הטוב ביותר.