מיצב של המותג אינגו מאורר בשבוע העיצוב מילאנו. באדיבות אינגו מאורר

All in one: לג'יט מסכמת את Euroluce 2023

אנחנו מביאים לכם את כל המגמות, החידושים והטרנדים מתערוכת התאורה הבינלאומית במילאנו בחסות יאיר דורם

השנה היה תורה של התערוכה הדו-שנתית Euroluce לככב ביריד העיצוב המפורסם סלונה דל מובילה במילאנו. במהדורה ה-31 שלה, תחת הקונספט "עיר האורות" הוקמו חמש תערוכות מרכזיות, פרויקטים רב-תחומיים, מותגים וחברות עיצוב שהציגו קולקציות ומוצרים לראשונה, וחשפו קונספטים וניסויים טכנולוגיים שפתחו דיאלוג עם עולמות האדריכלות, עיצוב הפנים, מיצבים ואמנות על שלל סוגיה.

 

אחת המגמות שנחשפנו אליהם השנה הייתה מגמת המודולריות ורב התכליתיות. גוף התאורה עבר טרספורמציה ומשמש כעת כמה מוצרים במוצר אחד. למשל במותג האיטלקי המוביל TARGETTI השיקו יחד עם Stefano Boeri Interiors את מערכת תאורת החוץ IVY שמכילה בתוכה בקרת תאורה וקול, יחד עם חיישני סביבה. זו בעצם המערכת הטכנולוגית החיצונית הראשונה בהתאמה אישית להתנהגויות ולצרכים של אנשים, שמקדמת קיימות גם מחוץ לבית. הפרויקט נולד מהרעיון ליצור מערכת שמסוגלת לעודד ולשחזר את הנוחות של הפנים גם בחלל החוץ. IVY היא מערכת אורגנית בעלת תצורות מרובות, ניתנת להתקנה במגוון מקומות ומקיימת ממשק נוח עם המשתמש כמו למשל סנכרון מהיר עם הסמארטפון לשליטה וניהול תאורה ועד להשמעת מוזיקה ברמקולים. הפונקציות החשובות במערכת הזו היא החיישן לבקרת איכות האוויר של הסביבה וגלאי הנוכחות לניהול ואופטימיזציה של אנרגיה שמתחברות לערכים שמקדמים שמירה על הסביבה וקיימות.

IVY. באדיבות TARGETTI

עוד גוף תאורה מודולרי מעניין שצד את עינינו היה Gravitino 541 של המעצב Antonio Macchi Cassia למותג המוכר STILNOVO. מדובר בשני כדורים המתחברים אחד לשני באמצעות מגנט. הכדור העליון מכיל מנורת לד ובזכות המגנט, מקור האור יכול לנוע ברוטציה של 360 מעלות.

Gravitino 541 של המעצב Antonio Macchi Cassia. באדיבות STILNOVO

חברה נוספת שתמיד משיקה שיתופי פעולה מעניינים ועיצובים מפתיעים היא Luceplan האיטלקית. אחד הדגמים שתפסו לנו את העין היא מערכת המנורות Alibel של המעצב התעשייתי אלסנדרו זמבלי (Alessandro Zambelli), על עבודתו כתבנו בהרחבה בלג'יט. הפרויקט שאב השראה מעולם הטבע ומציע דימוי של חרק שיורד לבריכת מים, ויוצר מעגלים קונצנטריים. עוד גוף תאורה חדשני, טכנולוגי וידידותי לסביבה בעיצובה של האדריכלית והמעצבת סוזאנה הורבת' (Zsuzsanna Horvath) הוא ILLAN WALL. מנורת קיר בעלת אלמנט של אלומיניום יצוק ובתוכו מנורת לד שפולטת אור חם ורך. ליציקת האלומיניום מחובר מבנה משאריות עץ דקות בחיתוך לייזר עדין וגמיש. בתהליך הייצור נעשה שימוש בשאריות עץ מדגמים דומים מה שהופך אותו לתהליך בר-קיימא וידידותי לסביבה.

צילום: נוי סבן
דגם Alibel של המעצב התעשייתי אלסנדרו זמבלי. באדיבות Luceplan
ILLAN WALL של סוזאנה הורבת'. באדיבות Luceplan

עיצוב וייצור תוך חשיבה על התייעלות, חיסכון וסביבה נמצא באופן כמעט גורף בכל המותגים שביקרנו בהם בהתחשב במגמת הקיימות החשובה שנכנסה לחיינו בשנים האחרונות עקב משבר האקלים. חברת LZF שמתמקדת בעיקר בגופי תאורה מעץ, לקחה את הנושא קרוב לליבה השנה והשיקה כמה שיתופי פעולה, ביניהם עם המעצב לוקאס מוניוז (Lucas Muñoz) שעיצב את קולקציית ASAP, תרגיל מינימליסטי בקיימות טכנולוגית, שמבוססת על הפרויקט שלו B.A.RE. (לבנים, חפצים, מוטות וחשמל), לוקאס השתמש בחומרים בסיסיים שניתנים למחזור ובמתח נמוך. דגמים בולטים אחרים של החברה היו של המעצב הגרמני עטור הפרסים בודו ספרליין (Bodo Sperlein) שעיצב גופי תאורה דרמטיים ודומיננטיים עם קריצה לעבר אבל עם נוכחות מודרנית חזקה.

ASAP של המעצב לוקאס מוניוז. באדיבות LZF
VOLIERE של המעצב Bodo Sperlein. באדיבות LZF

בנוסף ניתן היה להבחין בחזרה של גופי תאורה דקיקים כמו במותג האוסטרלי הוותיק Rakumba שלצד ביתן ב- Eurolue, גם הציג לראשונה מיצב גדול ברובע הבררה כחלק משבוע העיצוב מילאנו שהיה גם התערוכה הגדולה ביותר של המותג באירופה. "תחת התמה 'Enlightened Living' החברה מייצגת את רוחב שיתופי הפעולה שלנו ובאמת מדגימה את אתוס העיצוב שלנו 'מורכבות ללא מאמץ'", אמר לנו מנכ"ל רקומבה, מייקל מורי.

'Enlightened Living'. באדיבות Rakumba
'Enlightened Living'. באדיבות Rakumba

החברה הספרדית השיקית Santa & Cole העמידו ביתן מסקרן ביריד אותו מלווה מחזה שיצרו במיוחד לתערוכה בו הדמויות הן המוצרים והמעצבים והתפאורה היא העיצוב והאדריכלות. רעיון מקסים, אלגנטי שמשאיר חותם במבקר. אחד הדגמים החדשים שהשיקו שמתכתב עם הקו העדין שלהם הוא Tekiò בעיצובו של אנטוני דיקנס (Anthony Dickens). הדגם ממזג טכניקות אומנות עתיקות עם טכנולוגיית Dim to Warm LED שמאפשר שליטה בעוצמה ובטמפרטורת הצבע. Tekiò משלב מסורתיות ואוונגרד בעיצוב ייחודי ועכשווי, שכולל מבני תאורה מודרניים מעוצבים בנייר בעבודת יד.

Tekiò של המעצב אנטוני דיקנס. באדיבות Santa & Cole

ולקינוח, אחד האירועים המדוברים בשבוע העיצוב במילאנו היה המיצב Floating Reflection של המותג הגרמני הנועז Ingo Maurer. המותג יצר מיצב תאורה אמנותי יפיפה בפורטה נואבה, אי תנועה בעל קשת גדולה וישנה לצידה מבנים תומכים. דרך הקשת השתרע שטיח ארוך של כ-30 מטר, צבוע בצבעי פלורסנט בולטים. מעליו התנשא משטח של חומר רפלקטיבי. המשטח ספג את הצבעים והאור של הסביבה ושיקף את הפרשנות שלה לגביהם. עבור מבקרים, זה יצר את הרושם שלא רק הרצפה, אלא גם התקרה שמעליה הייתה מכוסה בצבע.

מיצב של המותג אינגו מאורר בשבוע העיצוב מילאנו. באדיבות אינגו מאורר

כמו המיצב, גם גופי התאורה הייחודים שנחשפו בתוך הגלריה ביטאו דימויים חזקים, יפייפים עם קריצה כמו Ms. Bowjangles, גוף תאורה עצמאי שמבוסס על קונספט של המעצבים אנה בוך ודיוויד אנגלהורן Anna) Boch and David Engelhorn או pic-a-stic, מנורת קיר חדשה המבוססת על עיצוב של המעצב אנדראס וולטר (Andreas Walther) ממינכן. בהשראת משחק המיומנות Mikado, גוף התאורה pic-a-stic כולל מוטות עץ ארוכים וצבעוניים היוצרים אובייקט עיצובי. הם מסודרים סביב המנורה ומוחזקים על ידי טבעת גומי שחורה גמישה, כך שתמיד ניתן לשנות את מיקום המוטות.

צילום: נוי סבן
צילום: נוי סבן
צילום: נוי סבן
צילום: נוי סבן

לסיכום, גם ביריד ומחוצה לו צפינו במותגים איכותיים שעובדים ומובילים כל העת לחדשנות, עיצוב לא מתפשר ששומר על פונקציונליות וקיימות. כל המוצרים מהמותגים יעשו דרכם בקרוב לאולם התצוגה של יאיר דורם, הישארו מעודכנים.

 

הכתבה בחסות יאיר דורם.

אולי יעניין אותך גם...