בנייה ירושלמית (deposit photos)

ממחיר למשתכן למחיר למתפלל: כך ישפר המגזר החרדי את שוק הנדל"ן

ואולי הפעם, בעזרת השם, מחירי הנדל"ן ירדו?

בימים אלו, עם עזיבתו של השר כחלון וכניסתם של ראשי הסיעות החרדיות (דרעי, ליצמן – שר השיכון החדש) לתפקידי המפתח בשוק הנדל"ן הישראלי וההחלטה המושכלת של הרבנים המובילים במגזר החרדי, לשים את נושא הדיור בראש סדר העדיפויות של הציבור החרדי בשנים הקרובות, סביר להניח כי ענף הנדלן ישנה את פניו ויעזור לכלל שכבות האוכלוסייה.

 

ענף הדיור החרדי סובל מקשיים אובייקטיביים: יש צורך בדירות נוספות, ואפילו עיר שלמה חדשה. הקשיים נובעים מכמה סיבות: בניה נמוכה בערים החרדיות (רבנים לרוב אינם מאפשרים שימוש במעליות שבת) יוצרת צפיפות נוראית, במקום להתרומם לגובה ולנצל כראוי את עתודות הקרקע, מתפרסים לרוחב עד שנוצר מצב שאין מקום לבנייה חדשה במרכזי הערים החרדיות. גם בנייה בקטגוריה של התחדשות עירונית אשר צברה תאוצה רבה בישראל החילונית, כמעט לא קיימת במגזר זה לאור הגבלה מהותית זו.

 

קצב הריבוי הטבעי של המגזר החרדי הוא הגבוה ביותר בישראל. קיים צורך אמיתי בדירות נוספות. רכישת דירה כנושא מהותי, הגיל המוקדם של הנישואין והרצון של כל משפחה מצד הכלה בשידוך לחתן שהוא עילוי בתורה, הופכים את הנושא הנדל"ני והבעלות על דירה, לנושא מהותי בעולם השידוכים. הורי הכלה במקרים רבים רוכשים דירה לטובת הזוג הצעיר כחלק מהשידוך. רכישת דירה הופכת לחובה כמעט.

 

קהילתיות והתרכזות בערים חרדיות ולא מעורבות, רוב המשפחות החרדיות קונות דירות בערים מרכזיות, בהן מתגורר ציבור חרדי כדוגמת בני ברק, אלעד, בית שמש, ירושלים ועוד. הקהילתיות והרב המנהיג הוא מרכיב מרכזי בהחלטה על בחירת מקום המגורים (למעט פלח שרוכש להשקעה בערים חילוניות). זאת לצד התפתחות מואצת, ההערכות מדברות על צורך של לפחות כ-200 אלף דירות בשני העשורים הקרובים רק עבור הציבור החרדי, וכבר יש צורך בהקמת עיר נוספת למגזר (העיר חריש תוכננה במקור כעיר חרדית ולבסוף בג"ץ קבע כי תהיה לכלל האוכלוסייה)

ניר שמול, מנכל חברת שניר. (צילום תומר פדר)

האם כל הדבר הזה ישפיע גם על האוכלוסייה הכללית?

תחבורה, רבים מהתושבים מעדיפים תחבורה ציבורית, על פני נסיעה ברכב פרטי ולכן יש צורך בתכנון מיטבי וייעודי של תחבורה ציבורית מותאמת לקהל החרדי. מצב הדיור העכשווי במגזר החרדי, בעקבות נסיקת מחירי הדיור בישראל בעשורים האחרונים רבים מהחרדים נאלצים לרכוש דירות בשכונות מעורבות, חלקן אפילו מוחלשות מבחינת מחירי הנדל"ן. נוצר שינוי בהרכב האוכלוסייה בשכונה שהופכת לחרדית הרבה יותר.

 

ולבסוף, מחיר. נושא המחיר הוא נושא קריטי ויש להניח שמחירי הדירות המיועדות למרבית אוכלוסייה זו לא יעברו את הרף של מיליון ₪, ובממוצע 800-600 אלף ₪.

 

בעקבות כל אלו, בחודשים הקרובים נראה טיפול מעמיק נכון ודרוש למגזר זה אחרי שנים רבות של הזנחה, כאשר כוחות השוק פעלו ללא יד מכוונת ממשלתית. אין ספק שנדרשת אפליה מתקנת כדי לסייע לציבור חרדי גדול לשמור על אורח חייו, צביונו והקהילתיות הייחודית אשר אליה הוא מחובר על כל הדקויות והמגוון התרבותי והרחב של הציבור החרדי אשר אינו הומוגני כפי שמרביתנו נוהגים לחשוב.

 

סביר להניח כי אפשר יהיה לראות את החזרת מענקי המיקום, סבסוד של המשכנתאות, ביטול או הפחתה של מס הרכישה עבור דירה שנייה, ביטול או הורדה של המס על דמי השכירות במטרה להקל על שוק הדיור בכללותו בדגש על הציבור החרדי, מה שיביא להסתכלות יותר מובנית ורוחבית על השכבות החלשות ועל האוכלוסייה הכללית ולא רק על החרדים ואולי – הפעם בעזרת השם, מחירי הדירות ירדו באמת.

 


הטור נכתב על ידי ניר שמול, בעלי חברת שניר – בית לשיווק נדל"ן.

יש לכם רעיון? מחשבה? סיפור שתרצו לספר לנו? כתבו לנו ~>

אולי יעניין אותך גם...