"המיצב הוא מקום לזיכרון, התבוננות ושחרור רגשי אבל הוא לא רק מנציח את ההולכים, אלא גם חוגג את החיים, החוסן והקשרים החזקים והבלתי ניתנים לשבירה של הקהילה שלנו"
אין מרגש מזה: המיצב של קהילת שבט הנובה בברנינג-מן
ממש היום, וטיפה באיחור, נתקלתי בפוסט בפייסבוק ששבה את תשומת לבי, וכך הוא נפתח: "קהילה אהובה, אנו נרגשים להכריז על השקת מיצב ההנצחה, התקומה והזיכרון Nova Heaven בפסטיבל הברנינג-מן השנה. Nova Heaven הוא מקדש של אהבה, תקווה והתחדשות, ומציע מרחב שבו יכולים שורדי הקהילה, משפחות שכולות, חברים ואוהבים להתכנס, להירפא, להתחבר ולשאוב כוח. זהו מקום שבו נשתף את סיפור הקהילה שלנו, נמצא נחמה בחוויות המשותפות ונאמץ את כוחה של האחדות".
אותו פוסט, שפורסם בעמוד עמותת קהילת שבט הנובה, מסתיים במילים: "הנוכחות שלנו בברנינג-מן היא גם עדות לכוחה של קהילה ולחיבורים העמוקים שחוצים גבולות ורקע. Nova Heaven ייאחד אנשים מכל העולם, תוך קידום ערכים משותפים של שלום, רעות ואהבת האדם והטבע. הפרויקט מהווה סמל לתקומת העם היהודי ומציב אותנו בעמדה של להאיר את העולם באורה של הקהילה שלנו, על אף הקשיים, האתגרים היומיומיים והכאב הרב. אז אם אתם מגיעים לפלאיה, תבואו לבקר במרחב המקודש הזה. בין אם תגיעו להרהר, לחגוג את החיים, או פשוט להיות נוכחים, ב Nova Heaven נקבל אתכם בזרועות פתוחות ועם חיבוק חם ואוהב".
מי תכנן את המיצב ואיך הוא בנוי?
"האמנים בוריס לאביט, ג'ן קציר, גלית מקורד ודויד שור" אומר שראל בוטביה, שורד הנובה ומנהל הפרויקט. "המיצב הוא למעשה חלק ממיצב הזיכרון הענק Nova 06:29 שהוצג באקספו תל-אביב, נדד לאחר מכן לניו-יורק ומוצג עכשיו בלוס-אנג'לס. את המיצב הקימו שורדי פסטיבל הנובה יחד עם שורדי מפגש ההכנה למידברן שנמלטו מאזור הטבח באותו יום מחריד בשבעה באוקטובר. בדרך כלל, לוקח לאמריקאים שמונה עד תשעה חודשים לעבוד על משהו כזה אנחנו אנחנו עשינו את זה בחודש וחצי".
איך המיצב ממתוכנן בעצם?
"מכמה חלקים" אומר בוטביה. "שער הזיכרון, העשוי קשת מתכתית עצומה, משמש כשער כניסה למיצב ועליו אותיות בתלת ממד המכריזות ש We Will Dance Again, משפט המזוהה עם הנובה..הצלייה, שמתפקדת כסוכך, היא שחזור ענק של מבנה ההצללה האייקוני של פסטיבל הנובה, והיא משתרעת על פני כ-43 מטרים ומתנשאת לגובה של 10 מטרים. הצלייה, כמגדלור של אור ותקווה, היא לב המיצב וסמל למקום האחרון תחתיו רקדו 405 נרצחי הנובה יחד עם אלפים נוספים. בתוכה, שישה גרמי מדרגות ספירליים מסמלים נוכחות נצחית בעולם, מייצגים קצוות של מגן דוד ומחברים את אדמת המדבר לשמיים. כל מדרגה מקושטת במלאך מעץ שנחתך בלייזר, הנושא את שמו של אחד מתוך 405 הנרצחים בנובה".
מה הרעיון שעומד מאחורי המיצב?
"זה מרחב שבו אנחנו מכבדים את העבר ומאמצים את העתיד" אומר עומרי סאסי, מפיק וממייסדי הנובה. "הקשר בין המיצב לברנינג-מן הוא עמוק ומשמעותי כי הוא גם משמש כמקום לזיכרון, התבוננות ושחרור רגשי אבל הוא גם חוגג את החיים, החוסן והקשרים החזקים והבלתי ניתנים לשבירה של הקהילה שלנו. זוהי קריאה משותפת לריפוי, להנצחה ובמקביל סמל לכוחה של הקהילה. הכיתוב בשער, מסמל את התקווה וההתמדה של הקהילה, והוא מלווה את המבקרים במיצב ומזכיר להם את העוצמה של החיים, האהבה וכוחה של קהילה. דרך המיצב, אנחנו משתפים את המסע שעברה הקהילה שלנו, את החוסן שגילינו ואת הסולידריות והאמונה הבלתי מתפשרת שגם בזמנים האפלים ביותר, אנחנו יכולים למצוא אור".
איך המיצב מאפיין את חברי הקהילה?
"דרך אמנות, מוזיקה וחוויות משותפות, Nova Heaven מציע הזדמנות ייחודית להתחבר מחדש אל הגוף, לרפא את הנפש ולהמשיך בדרך הארוכה של הריפוי יחד" מסביר סאסי, שגם ינגן בברנינג מן בשבת הקרובה, בשעה 06:29, את המשכה של המוסיקה בדיוק מהרגע שבו היא נקטעה באכזריות בשעה הזו. "המטרה שלנו היא להנציח את 405 האנשים שנרצחו בטבח בפסטיבל המוזיקה שלנו. דימינו אותם במיצב למלאכים ולמרות שהריקוד שלהם הסתיים, האור והרוח שלהם ממשיכים לזרוח ולהעניק השראה לכולם".
הפסטיבל הצבעוני שנפתח אתמול, יום שני, ויתקיים עד השני בספטמבר בפלאייה של בלאק רוק סיטי בנבאדה, מושך אליו כ 80,000 איש מדי שנה. במשך שבוע ימים, הופך המקום לעיר זמנית שבה המשתתפים יוצרים הכל, החל ממיצבי אמנות ועד להופעות. הקהילה הפעילה של ברנינג-מן מבוססת על עקרונות של חופש, שיתוף ויצירה.