מנת מרק שנשטפת בכיור ומתבשלת עם העטיפה שלה, נשמע מוזר? המעצבת נעמה ניקוטרה נחושה להיפטר מאריזות האוכל החד פעמיות שלנו
מנות עירומות: איך האוכל שלנו ייארז בעתיד הקרוב?
מיום ליום משבר האקלים נותן את אותותיו ומשפיע על כמעט כל תחום בחיים שלנו. הטמפרטורות מזנקות, איי הפסולת הולכים וגדלים, שריפות ביערות, בצורות מכות בשטחים נרחבים ועוד תופעות שפוגעות בסביבה, בצמחייה, בבעלי החיים ובנו. אנחנו מבינים שאין מנוס מלשנות גישה ואת ההתנהגות הצרכנית והיום-יומית שלנו. אחד הגורמים המשמעותיים, שמוסיפים להרי הפסולת שנערמים סביבנו הן האריזות שעוטפות את המוצרים והמאכלים שלנו. אבל מה היה קורה אילו היינו יכולים פשוט לוותר עליהן?
בשביל זה צריך קודם כל להכיר בתפקידה של האריזה; בראש ובראשונה האריזה באה להגן על המוצר, היא מנגישה לנו אינפורמציה אודות הכמויות והמרכיבים שהוא מכיל, מאפשרת נשיאה קלה ושומרת עליו. אז איך בכל זאת נוכל לצמצם משמעותית את האריזות סביבנו? זה בדיוק מה ששאלה את עצמה נעמה ניקוטרה בפרויקט הגמר שלה במחלקה לעיצוב תעשייתי במכון הטכנולוגי חולון.
"החרדה ממשבר האקלים תוקפת אותי, בעצם את כולנו, וכמעט אין תחום בחיינו שלא מושפע ממנה. אנחנו מצמצים את צריכת שקיות הניילון, ממחזרים, עוברים לרכבים חשמליים או לתחבורה שיתופית, ואוכלים פחות בשר. ככל שחקרתי וקראתי, למדתי עד כמה הדוק הקשר בין אוכל לסביבה. תעשיית אריזות המזון מזהמת ביותר, שצורכת משאבים רבים ומייצרת כמות פסולת אדירה. נתון אחד תפס אותי במיוחד; לפי 'the World Economic Forum', עד שנת 2050 יהיה באוקיינוסים יותר פלסטיק מדגים. תחום האריזות משך אותי במיוחד, מפני שהוא מרגיש בלתי ניתן לפתרון".
NakedPak - Naama Nicotra from Naama Nicotra on Vimeo.
היא יצאה למשימה והקימה בדירה שלה מעין מעבדה קטנה, שם התנסתה במתכונים שונים שמצאה באינטרנט, קראה מאמרים, התייעצה עם אנשי מקצוע ולאחר מספר שבועות, הגיעה לחומר שיכול להוות תחליף לפלסטיק והנייר המוכרים לנו. "הצלחתי לייצר יריעה שקופה, דקה וגמישה, שהזכירה באופן מפתיע ניילון. אלא שהיריעה שהתקבלה היא טבעית לחלוטין, חסרת טעם, אכילה ואפילו מזינה. היא מורכבת מאגר (חומר המופק מאצות ומשמש כג'לטין טבעוני), שומן ומים", מסבירה ניקוטרה על תהליך העבודה. התוצאה, חומר חסר טעם שמאפשר לצקת לתוכו ולשלב בו טעמים שונים. פתאום האריזה מקבלת תפקיד נוסף ומשמעותי ולוקחת חלק פעיל בבישול של המנה, כשהיא נמסה במי הבישול ומתבשלת עם תוכנה.
בשלב הזה, רבים ירימו גבה, ויתהו האם זה נראה מגעיל או לא סטרילי אבל את התשובה לספקנים מצאה ניקוטרה בפירות והירקות שלנו, אותם המאכלים שנמכרים בתפזורת, מגיעים ללא אריזה ואותם אנחנו רגילים פשוט לשטוף לפני האכילה. "לעקרון זה קראתי 'עקרון התפוח' והוא כולל אריזה אמינה, מכירה בתפזורת, ושטיפה לפני האכילה. עקרון התפוח הוא שם כללי למאכלים רבים שאנחנו רגילים לרכוש בתפזורת וביניהם מאפים, אגוזים ותבלינים. היכרות עם תכונות החומר אפשרה לי להגיע לאריזה שנמסה במים רותחים, אותה ניתן לשטוף בכיור ולהמיס בסיר הבישול".
בשלב הזה, רבים ירימו גבה, ויתהו האם זה נראה מגעיל או לא סטרילי אבל את התשובה לספקנים מצאה ניקוטרה בפירות והירקות שלנו, אותם המאכלים שנמכרים בתפזורת, מגיעים ללא אריזה ואותם אנחנו רגילים פשוט לשטוף לפני האכילה. "לעקרון זה קראתי 'עקרון התפוח' והוא כולל אריזה אמינה, מכירה בתפזורת, ושטיפה לפני האכילה. עקרון התפוח הוא שם כללי למאכלים רבים שאנחנו רגילים לרכוש בתפזורת וביניהם מאפים, אגוזים ותבלינים. היכרות עם תכונות החומר אפשרה לי להגיע לאריזה שנמסה במים רותחים, אותה ניתן לשטוף בכיור ולהמיס בסיר הבישול".
כתבות קשורות בתחום